preskoči na sadržaj
Web novinari

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Uz puno dobre volje, ne štedeći slobodno vrijeme i trud nastojimo Vam približiti događaje u našoj školi i oko nje, natjecanja, izlete, terensku i izvanučioničku nastavu, svakodnevni školski život, ali i sve drugo vezano za našu školu. Vjerujemo da ćemo Vam svojim radom pružiti korisne i zanimljive informacije, te da ćete uvijek, među objavljenim sadržajima, naći nešto za sebe.

 

 

 

 
Članovi

Članovi novinarske grupe u školskoj godini 2014./2015.

Martin Prtenjača 7. r

Marko Zanić 7. r

Marko Čačić 8 .r

Antonio Martin Bačić 8. r

Marino Jurjević 8. r

Anđela Erlić 8. r

Maja Erlić 8. r

Domagoj Erlić 8.r

Marko Erlić 8. r

Katja Peraić 8. r

 

 

Naši sportaši

Intervju s našom najuspješnijom sportašicom

 

U našoj školi najznačajnije sportske uspjehe postižu članovi Kickboxing kluba Polača. Među njima posebno možemo izdvojiti učenicu šestog razreda Josipu Bobanović. Njezin najveći uspjeh sadržan je u naslovu „ Sa svjetskog prvenstva Josipa Bobanović vratila se sa osvojenom broncom“.

Donosimo vam kratki intervju s našom osvajačicom medalja.

 

P: Koliko dugo se baviš kickboxingom?

O: Kickboxingom se bavim otprilike tri godine.

P: Kako si se odlučila za taj sport?

O:Htjela sam ići na gimnastiku, ali to je bilo u Zadru i bilo je daleko da bi me roditelji vozili pa sam odlučila probati sa kickboxingom jer mi je to bilo najbliže.

P: Je li ti  se odmah svidjelo?

O: Da , svidjelo mi se na prvu. Treneri su odmah bili zadovoljni i potrudili su se oko mene. Zahvaljujući njima i svojoj upornosti postigla sam sve ove dobre rezultate.

P: Koje si sve zemlje posjetila odlazeći na natjecanja?

O: Bila sam u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, a ići ćemo i u Njemačku. A Hrvatsku sam proputovala uzduž i poprijeko.

P: Koliko imaš pehara i medalja?

O: Puno, puno!

P: I zlatnih?

O: I zlatnih imam puno. One su mi najdraže!

P: Kakva ti je bila atmosfera na Svjetskom prvenstvu?

O: Bila sam nervozna pred borbu, ali kad sam vidjela da mi dobro ide, smirila sam se. Na kraju sam osvojila brončanu medalju.

P: Bravo Josipa! Želimo ti da osvojiš još više medalja i da cijela Polača bude ponosna na tebe!

 

 

Martin Prtenjača i Marko Zanić

7. razred

 

 

 

 

 

Josipina odličja

 Posjetili smo Josipu kući i pokazat ćemo vam kutak u kojem se čuvaju njezine medalje i osvojeni pehari!


 

Naši sportaši

INTERVJU S MARIJOM DOROM BAČIĆ

 

 

 • Otkad treniraš plivanje?
 • Već pet godina treniram.
 • Zašto te baš plivanje privlači?
 • Zato jer tamo imam puno prijatelja i jako volim plivati.
 • Jesi li uspješna u plivanju?
 • Da. Nastupam na svim važnim natjecanjima, donosim puno bodova za svoj klub, imam preko 100 medalja. Ove godine „napadam“ državni limit. Prošlo ljeto sam postala prvakinja Dalmacije u svojoj kategoriji.
 • Koliko puta tjedno ideš na trening?
 • Trening imam svaki dan, a vikendom su natjecanja.
 • Podržavaju li te roditelji i obitelj?
 • Naravno. Mama me dolazi gledati na sva natjecanja, a tete mi daju kune kao nagradu i za motivaciju nakon svake osvojene medalje.
 • Kako si se uopće odlučila za taj sport?
 • Išla sam u školu za neplivače preko ljeta kad sam bila mala, plivanje mi se svidjelo, naučila sam dobro plivati i ostala trenirati.
 • Je li ti teško uskladiti školu i treninge?
 • Nije. Oko škole mi pomažu mama, tata i brat tako da stignem sve naučiti i napisati domaći prije treninga.
 • Evo za kraj, još jedno pitanje: Koja je tajna uspjeha?
 • Treba samo puno trenirati, truditi se na treningu, ali sigurno je potrbno i malo talenta. Ja sam uspjela i zato jer su se moji roditelji puno žrtvovali da bi me vodili na trening.

 

 

Fotografije preuzete s portala 057.info

URL: http://www.057info.hr/

                                                                                                                                                                                                                                                 Antonio Martin Bačić 8. razred

Dani kruha u našoj školi

DANI KRUHA

 

 

 

Dani kruha u našoj školi bili su 20. 10. 2014. Učenici su sa svojim učiteljima i roditeljima napravili puno različitih krušnih proizvoda i raznih figura. Svoje radove predstavljali su učenici od prvog do osmog razreda.

Svećenik je blagoslovio proizvode koje su svi posjetitelji mogli degustirati. Na svečanom programu bili su roditelji i djeca a pridružili su im se kasnije i svi učitelji i učenici.

 

No, to nije završetak našeg dana kruha. U dvorani su učenici igrali razne igre. Povlačenje konopa, jedenje jabuke koja visi na koncu, nošenje jabuke na kuhači, skakanje u vrećama. Učenici su navijali, natjecali se, smijali se... vidjelo se da svi uživaju.

 

Fotografije možete pogledati u našoj Foto galeriji

 

 

Maja Erlić,

Anđela Erlić

Katja Peraić

8. r

Filmovi koje volimo

NAJBOLJIH 10 FILMOVA KOJE SAM GLEDAO

Filmovi koje volim gledati su svi od reda akcijski. Oni me najviše razvesele i opuste.

Zato volim i akcijske glumce Vina Diesela i Silvestera Stallonea

 

 

1. RAMBO 1,2,3,4

2. TERMINATOR 1,2,3

3. PIRANE 3D

4. ANAKONDA

5. GHOST RIDER

6. ROCKY

7. BRZI I ŽESTOKI 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

8. GAS DO DASKE 1,2,3

9. JURASIC PARK

10. PLAĆENICI 1,2,3

 

Marko Zanić 7. r

Moda u školi

Moda u školi

Čuli smo da se priča o nekom etičkom kodeksu u školi. Odlučile smo saznati što je to. I saznale smo. To je skup pravila o lijepom ponašanju u državnim službama pa tako i u školi. Između mnoštva članaka u oči nam je upao dio koji govori o odjeći. Odlučile smo prošetati školom i zabilježiti kako se kod nas odijevaju učenici. O učiteljima ćemo neki drugi put....

Učenici kod nas, barem većina njih ima omiljeni komad obuće. To su „starke“ koje neki nose i kad je toplo i kad je hladno. Starki ima u svim mogućim bojama, ali nekako prevladavaju crvene, crne i bijele. Dječaci sportskog duka najviše vole „ZX-ice“.  A ima i djece koja su potpuno u skladu s godišnjim dobom, tako da zimi nose čizme.

Od odjeće nabrojit ćemo traperice, traperice i traperice... tajice i trenirke. Svih boja, dezena, širina i veličina.

Na koncu, važno je zaključiti da su svi odjeveni pristojno, u skladu sa svojim godinama i da svatko ima svoj ukus, a o ukusima se ne raspravlja...

 

            

Fotografije preuzete s interneta

URL: http://www.imljeans.com/

URL: http://www.pinterest.com/LollyPopolly/all-star/?z=1

       

Maja Erlić, Anđela Erlić i Katja Peraić 8. razred

Predstavljanje zbirke pjesama "Međe"

 

U našoj školi održano je predstavljanje zbirke pjesama "Međe" našeg bivšeg učitelja Josipa Prtenjače. Ovo je njegova treća zbirka poezije, nakon naslova "Ka kamen trajati" i "Sutra ćemo mudri biti".

Program je vodio donačelnik Općine Polača, profesor povijesti i geografije Mate Bobanović, a o knjizi su govorili profesorica Anica Serdarević i profesor Božidar Šimunić iz Matice hrvatske, ogranak u Zadru.

O knjizi smo čuli same riječi hvale, a u ljepotu stihova uvjerili smo se slušajući naše bivše i sadašnje učenike koji su stihove kazivali.

Zabavljao nas je KUD Gradina iz Polače i duo Barakuda.

 

Gastro 2015.

U Biogradu na Moru održavalo se međunarodno Gastro natjecanje na kojem smo i mi bili nazočni. U pratnji naših učiteljica Vesne Kerete-Ćurković i Andree Gambiraže, posjetili smo hotele Adriatic, Ilirija i Kornat kroz koji su nas provele bivše učenice naše škole Petra Tokić i Sabine Maslarda.

Srednja škola biograd na Moru i Hoteli Ilirija ugostili su brojne natjecatelje, učenike srednjih ugostiteljsko-turističkih škola i njihove mentore iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Francuske.

Svoja znanja i vještine pokazali su mladi kuhari, slastičari, konobari i recepcioneri. Imali smo priliku i čast osjetiti  dašak užurbanosti i zaposlenosti hotelske kuhinje, uglađenost konobara i barmena i uljudnost mladih recepcionara.

Ovi zanimljivi poslovi sigurno će privući i neke od naših učenika u Srednju školu Biograd na Moru.

Maja Erlić, Anđela Erlić i Katja Peraić, 8. razred

 

 

Dan škole 2015.

 

 

4. svibnja proslavili smo Dan škole. Brojni uzvanici među kojima su bili naši dragi učitelji umirovljenici, predstavnici Općine, Crkve, ravnatelji prijateljskih škola iz susjednih općina i roditelji, uživali su u našem šarolikom programu. Bilo je tu plesa, pjesme, recitacija i igrokaza. Učenici i učitelji iznimnim trudom i s puno ljubavi priredili su jednosatnu, vrlo sadržajnu i lijepu priredbu.

Maja Erlić, Anđela Erlić i Katja Peraić 8. razred

O nama u medijima

Narodni list

http://www.narodni-list.hr/posts/111005003

U Polači stasa mala, ali odabrana, ekipa web-novinara

"Uz puno dobre volje, ne štedeći slobodno vrijeme i trud nastojimo Vam približiti događaje u našoj školi i oko nje, natjecanja, izlete, terensku i izvanučioničku nastavu, svakodnevni školski život, ali i sve drugo vezano za našu školu i naš školski rad. Vjerujemo da ćemo Vam pružiti korisne i zanimljive informacije, kao i da ćete uvijek naći nešto za sebe među objavljenim sadržajima" - tako su se ukratko u dvije proširene rečenice plavim slovima na bijelo-narančastoj naslovnici, predstavili učenici i nastavnici OŠ Franka Lisice u Polači, redom sada već vrsni web-novinari školskog portala.

Bez imena

-Nekoć davno, još dok se škola zvala "Trivun Ćoso", a nakon toga OŠ Polača, tadašnji učenici i učitelji objavljivali su zbornik učeničkih radova, s pokojim crtežom nadarenih "klinaca". List se zvao "Fenix", a za naslovnu stranicu tu je predivnu pticu naslikala nastavnica likovne kulture, nekada likovnog odgoja.- otkriva glavna urednica zanimljivog internet izdanja, Andrea Gambiraža.

Današnje generacije niti ne znaju da je škola imala ikakav tiskani časopis, a mentorica i školska knjižničarka, tvrdi kako će se skupa s malom i odabranom ekipom, istodobno đaka i medijskih djelatnika, truditi da se časopis opet pokrene u tiskari i dijeli hodnicima, a upravo novinarska grupica dobar je početak za ostvarenje tog cilja.

-Skupina izvannastavnih aktivnosti pokrenuta je tek u školskoj 2014./15. Samo neka se mi uhodamo i jednog dana osvanut ćemo u papirnatom izdanju, kao dostojna konkurencija uspješnim listovima okolnih županijskih škola. Ma, ne da to priželjkujem, ili da se tome nadam, nego sam sto posto sigurna. Uvjerena. - uz osmijeh kaže i puna pozitivnih vibracija najavljuje Gambiraža. Mini-portal unutar portala osmoljetke nema za sada imena.

-Hah, trenutno smo samo gumbić na mrežnoj stranici škole. I nisu đaci tek obični autori članaka. Pomažu u kompletnom stvaranju uratka. Itekako su zainteresirani i za sam princip rada mrežne stranice, uređivanje teksta, stvaranje hiper poveznica, "dizanje" na server fotografija… - upoznaje nas urednica. Ne bez ponosa. Teme koje su obradili nisu brojne, no poprilično sati INA, izvan nastavnih aktivnosti, posvećuje se upoznavanju s novinarskim radom, novinarskim vrstama, uči se kako pisati vijesti, izvješće, reportažu, intervju, kako pronaći informaciju, temu ili sugovornika.

-Naši prvi napisani i objavljeni tekstovi su intervjui. Eto, Martin i Marko iz 7. razreda napravili su svoj prvi intervju u životu s učenicom šestog razreda, Josipom Bobanović, državnom prvakinjom u kickboxingu i nositeljicom brončanog odličja sa Svjetskog prvenstva. Nešto lakši zadatak imao je Martin Antonio Bačić iz 8. r, odrađujući razgovor sa svojom sestrom Marijom Dorom koja je, pak, prvakinja Dalmacije među plivačicama naraštaja. Mališani kvalitetno prate i zbivanja u školi tako da imamo na portalu kratko izvješće s fotografijama o proslavi Dana kruha i izvještaj s predstavljanja zbirke poezije "Međe" Josipa Prtenjače, inače našeg bivšeg učitelja. - navodi i nabraja Gambiraža. Dok su se dječaci standardno bavili sportom, djevojčice su pisale ponešto o modi u školi, a našla se tu, uz ostalo, i jedna malena, osobna, top-lista najdražih filmova.

-Posljednji objavljen tekst je s odlaska na Međunarodno gastro natjecanje u Biograd na Moru, a ovih dana se baš spremamo za Dan škole koji slavimo 2. 5., ali proslavu i priredbu smo pomaknuli na ponedjeljak 4. 5. jer je 2. svibnja u subotu, i pada na neradni dan. I taj događaj popratit ćemo, naravno, tekstom i fotografijama. Iz Županije su nam nedavno odobrena novčana sredstva za skupinu pa ćemo sljedeće školske godine imati digitalni fotoaparat i diktafon koji će nam olakšati intervjuiranja i anketiranja. - nadodaje "glavna i odgovorna".

Nadarena novinarska grupa se po rasporedu sastaje jednom tjedno, no djeca stalno i rado navraćaju u školsku knjižnicu u kojoj radi njihova urednica. Tu se onda zajedno dogovara, piše, lektorira, ispravlja, uređuje, komentira i počesto radi bez uredovnog vremena, kao svaka prava redakcija.

“Fenix” iz “pepela”

-Nadam se i vjerujem da će u idućoj pedagoškoj godini također biti i vrijednih i zainteresiranih učenika. Da ćemo s još više elana i tekstova "podebljati" našu malenu "karticu" na mrežnim školskim stranicama, a možda još jednom “podignemo” i pokrenemo neki novi "Fenix“ iz nekih novih "pepela"... - zaključuje Andrea Gambiraža, voditeljica darovite skupine, novinska urednica, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika.

IMPRESSUM

Mali, ali kvalitetan đački "portalić", unatoč začecima projekta, tekstovima i fotkicama puni i oprema, skupa s urednicom Andreom Gambiraža, deseteročlana nadarena ekipa. U redakciji i novinarskoj skupini OŠ F. Lisice - Polača su: Martin Prtenjača i Marko Zanić iz sedmog razreda, kao i Marko Čačić, Antonio Martin Bačić, Marino Jurjević, Anđela Erlić, Maja Erlić, Domagoj Erlić, Marko Erlić i Katja Peraić, učenici osmih razreda. Kolege iz školskih klupa...

STOLJETNA NASTAVA

OŠ F. Lisice nalazi se u Ravnim kotarima. Prema nekim izvorima u Polači je uspostavljena redovna pučka škola 1867., a prema nekim drugim podacima pučka škola je utemeljena 1871. I to u početku muška osnovna škola kao jedna između tri u školskom kotaru Benkovac. Može se pronaći i kako je 1875. Josip Taborić bio prvi pučki učitelj za mjesto Polača, a 1940. dolazi učiteljica Vica Batinica. U Polači je krajem 1944. školu pohađalo 135 učenika i radila su tri nastavnika. U posljednjih pedesetak godina, od drugog svjetskog rata pa do početka srpske agresije 1991, u mreži osnovnih škola na području općine Benkovac, škola u Polači je pokrivala i više mjesnih zajednica: Tinj, Lišane Tinjske, Jagodnja Donja, Jagodnja Gornja, Zapužane i Kakma. Neposredno pred Domovinski rat škola je imala oko 400 učenika i oko 30 nastavnika. Kad je 2. svibnja 1991. mučki ubijen hrvatski redarstvenik Franko Lisica, dio nastavnika i učenika napušta školu u Polači i nastavljaju s radom u Jagodnji Gornjoj, dok u Polači na kraju te školske godine razred završava oko 200 učenika. U 1991./92. nastava se održala tek tjedan dana, jer je zbog napada na mjesto rad škole prekinut, pa su tu godinu učenici završili u progonstvu, u Biogradu na Moru i Pakoštanima. U ratu je selo spaljeno i porušeno, a škola srušena i zapaljena. U oslobodilačkoj akciji Oluja, oslobođena je i Polača, da bi se 19. rujna 1996. u obnovljenoj školi vratila i redovita nastava. U sjećanje na F. Lisicu, počevši s 2012/13. škola s ponosom nosi ime palog branitelja.

ĐACI I MODA

Čuli smo da se priča o nekom etičkom kodeksu u školi. Odlučile smo saznati što je to. I saznale smo. To je skup pravila o lijepom ponašanju u državnim službama pa tako i u školi. Između mnoštva članaka u oči nam je upao dio koji govori o odjeći. Odlučile smo prošetati školom i zabilježiti kako se kod nas odijevaju učenici. O učiteljima ćemo neki drugi put....Učenici kod nas, barem većina njih ima omiljeni komad obuće. To su „starke“ koje neki nose i kad je toplo i kad je hladno. Starki ima u svim mogućim bojama, ali nekako prevladavaju crvene, crne i bijele. Dječaci sportskog duha najviše vole „ZX-ice“. A ima i djece koja su potpuno u skladu s godišnjim dobom, tako da zimi nose čizme. Od odjeće nabrojit ćemo traperice, traperice i traperice... tajice i trenirke. Svih boja, dezena, širina i veličina. Na koncu, važno je zaključiti da su svi odjeveni pristojno, u skladu sa svojim godinama i da svatko ima svoj ukus, a o ukusima se ne raspravlja.

Tekst su napisale: Maja Erlić, Anđela Erlić i Katja Peraić učenice 8. razreda.

Piše: P. L.
3. svibnja 2015.

Sada je

Koliko nas je online?

PŠ Tinj

Školski kurikul i GPP

Popis udžbenika

Raspored zvona

Vremenik

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 7. 5. 2013.

Ukupno: 125344
Ovaj mjesec: 1178
Ovaj tjedan: 10
Danas: 10

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Grb Eko skupine Palatium


Anketa
Koji vam je najbolji predmet?

Učenje i zabava

 

 


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju